En grön och skön uteplats. Del 2

Då var det dags igen. Sussies uteplats har sol under hela dagen, alltså sydväst. Det är det mest ultimata. Växter som blommar, tex smultron, vill ha sol för att kunna blomma. Vet inte om det är så att bin och getingar trivs bättre i sol än skugga? De kanske precis som Jennie hellre vill dö i värme än kyla? Vad vet jag.

Det finns lite olika sätt att gå till väga. Smultron får man lätt tag i hos större blomsterhandlare. Finns även i blomsterbutiker. En planta kostar upp till 10 kr. Vilket kan vara lite saftigt om man vill fylla en större kruka. Men åk till Plantagen/Blomsterlandet där kan det finnas för en billigare peng. Inom en månad skulle jag tippa på att ni hittar stora tråg med små smultronplantor.
Har du tillgång till en trädgård där det redan växer smultron kan du enkelt dela på den plantan genom att köra ner en spada igenom den, ta en bit av plantan för att sen plantera om på nytt ställe.

Än så länge är det frost på nätterna, så om du väljer att plantera en ny växt redan nu måste du ta in krukan på nätterna. Du kan alltså inte redan nu plantera i friland. De späda rötterna och bladen på nya plantor är vana vid mildare klimat. Detta gäller bara nyköpta plantor. En del från en äldre planta som suttit ute under vintern går att trycka ner på friland.

Om du ska plantera i en kruka ska du tänka på att den ska vara ganska stor och rymlig. Ca 15 cm djup eller mer, ju större planta desto vidare kruka. Men ta inte onödigt stor. Lite plats över i krukan gör inget, men om solen står och gassar på stora ytor av otäckt jord torkar det snabbare ut och du måste vattna desto mer.
Skulle du däremot ha en stor bytta som du gillar men inte fyller upp med smultron kan du blanda upp med andra växter eller varför inte lite goda örter?

Hur du går till väga med självaste planteringen kommer i del 3. Vilken cliffhanger!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0