Nu är det sommar nu är det sol!


Följer man den snirkliga bäcken som korsar den grusiga gångstigen kommer man in till stan




När solen är framme är jag bollfrans-fin i min zigenar-klänning

Tidsmaskinen

Jag funderar på om inte VHS är på väg in, igen. Denna otympliga, långsamma, bröttliga pryl som vi alla tittat på med förakt är ju alldeles, alldeles underbar. Filmkvällen blir mer abstrakt och genuin. Dessutom måste de sönderspolade filmerna med oregelbunden ljudnivå vara sjukt billiga. Det kanske inte ens lönar sig att tanka ner en film fast man har världens snabbaste fiberkinesinternet? Vad skulle Råd & Rön säga? Kostar elförbrukningen mer genom att tanka ner sin favorit istället för att gå och köpa den på kassett. Om vi ska vara petiga.

Lågbudgetproduktioner framstår en smula bättre i och med att bilden inte är knivskarp som DVD, Bluray ska vi inte ens prata om. Eller vad sägs om att få återuppta gamla seder som att gå och hyra film. Hur skoj vore inte det? Stå där i hyrbutiken och titta på alla omslag. Läsa lite på baksidan, kolla hur lång den är. Hur många getingar, fyrar och solar har filmen fått? Allt man vill veta finns där. Lite som att börja om från början med adressbok, telefonkatalog och hemmatelefon eller andra retro-aktiviteter. Jag blir så inspirerad. En liten tripp tillbaka i tiden kanske är bra för minnet?



Kastanjbacken

I staden där alla vill bo men ingen hittar ett bo. Här är det perfekta objektet för dig som inte orkar leta.



Trivsam, rymlig och ekologisk etta med högt till tak för den händige i naturnära område. Bergvärme, fin utsikt och nära till affär, bank, äldreboende och kyrka. Passande såväl som fritidshus eller åretrun. Sparsmakad inredning med möjlighet att bygga ut. Stor uteplats med ekologisk gödning som hund och fågelbajs.


Planlösning
Entréplan:

KÖK med plats för arbetsbänk, spis, fläkt, kyl med litet frysfack.

TOALETT med plats för dusch, toalett o tvättställ om så önskas.

Möblerbar HALL med braskamin kanske?

Rymligt VARDAGSRUM.

Mindre HALL som binder samman möblerbarhall och sovrum. I denna hall finns utgång till altan.

SOVRUM rymmer flertalet garderober men finns ej.


Grund:
Jord. Bjälklag av trä. Fasad av trä. Takbeklädnad: blad från pingstliljor. Utvändigt arbete: mycket väl arbetat.

En liten tisdagstävling


I helgen var vi en sväng i Lidköping och jag passade på att smita in på Rörstrand. Där fanns mängder av tallrikar uppsatta på väggarna med en tillhörande liten pärm som man kunde läsa sig till vad de hette, när de producerades och säkert annat intressant. Jag har inte i närheten lika många eller fört samma kartläggning. En del är hemsläpade från Indiska, loppis, mormor, present. Det är få jag vet priset på så här många år senare, förrutom fyra stycken. Vad kostade de här tallrikarna när jag köpte dem? Först svar vinner! Som vanligt ligger ett litet pris i potten.








Dagens tallrik


Inslagningspappret ligger framme, perfekt att spilla på. Mackorna åts upp innan kameran kom fram



Pressat glas ligger mig nära hjärtat



Änltigen kan de användas igen! Muggen är ett fynd från Indiskas rea någon gång i tiden



Köksstolarna


Att det nya golvet fick ny färg har knappast ungått någon. Här kan ni även se nya kökstolarna som även fick sig en omgång. Så här rött och furu var det innan the magic.



Den röda stolen blev gul och det gula golvet blev svart



Det går inte utan gardiner

Med långa och starka armar skuttade vi upp för trapporna till nya lägenheten. Det är här jag (och Pompej) bor nu, med mina (och några av hans) saker på riktigt. Men det finns ett litet problem. Gardinstängerna blev kvar i den bröttliga militärbilen. Det är därför lådorna inte är uppackade än. Den ombonade känslan måste fram innan jag kan packa upp alla de tio lådorna med kakfat, koppar, servicer och andra köksartiklar. Hur länge kommer lådorna bara stå där?Bananlådorna håller hårt om nödvändigheterna. Igår behövde vi vispen till stuvade makaroner, det blev alkis-middag istället.

Jag vet inte ens hur vi ska få med de långa stängerna i den korta bilen om vi skulle åka och hämta dem. Kan jag skicka dem med tåget kanske, på samma sätt som jag skickar nycklar, resväskor och mammor? Det är gratis men inte riskfritt. Tåget åker ju ändå redan där på rälsen, det är inte så att mina glömda saker tar någons plats. Förrutom mamma då, men henne betalar jag för.

Det ekar utan gardinerna, tallriksklirrens ljud blir ännu vassare för öronen. Med lite dämpande effekt runt fönsterna skulle det gå mycket smidigare. Hur ska jag göra? Jag måste ha mina långa, gamla och svarta gardinstänger! Hur kunde jag glömma lasta ur dem?




Huller om buller. Bakom tv-fåtöljen gömmer sig flera Bajella bananlådor och lånade flyttkartonger




Överallt står lådorna. Här i sovrummet



När jag vänder mig vid köksbordet ser jag ännu fler. De tar över lägenheten







Ärtsoppedagen

Idag är det kalas-dagen torsdag! Med pom-poms och extra mycket kanel på maten ska jag fira denna försmaks-dag. Det vankas snart helg som i mitt liv vecka 17 består av flytt. BINGO! Där satt den, Sävenäsgatan 3C behöver inte stå tom länge till. Stolarna är gula som solen, golvet är svart som bäckbotten och blommorna är redan på plats. Däremot återstår massa opackad packning kvar i den än så länge folkbokförda lägenheten, men vi har över en månad på oss att tömma skiten. Mot min vilja kommer vi (jag) förmodligen behöva åka tillbaka till Guldheden för att röja och städa upp klen bakom spisen i efterhand. 

PS. Den som inte hjälper till och flytta får inte komma på inflyttningsfesten! Jag skojar inte.




Det här är ingen modeblogg

För känsliga läsare vill jag bara förvarna att  det kan komma att nämnas mode fast jag inte har något med skiten att göra.


Jag har börjat vänja mig vid alkis-modet som rådit under vintern. Långkalsonger och en skjorta till ett par stövlar, till och med gummistövlar. Och that´s it. Ingen kjol, ingen klänning. Att varenda unge klunkar Red Bull har väl inte undgått någon då det varit på tal om att införa 18 års åldersgräns på energidrycken. Har skolungdomarna lärt sig att omvandla energi till värme i kroppen, så pass att de kan gå klädda som en vilket fyllo som helst mitt i vintern? Blir de stackars omyndiga barnen verkligen varma i sin sparsamma "dagens från Gina"? Med klena, späda ben har jag sett hur de hutratt längs med shoppingstråken ute på stan. Som om de gick runt i bara mässingen. Men nu, äntligen, ser jag att kjolar och klänningar börjar hoppa på kidsen. Även om en del, de flesta, poppar omkring i t-shirt och strumpbyxor. Jag har bara inte fattat grejen. Sen när är det snyggt, och då skiter jag i allt som har med inne-listor att göra, att gå omkring och flasha pepperna (trosorna), som Jennie säger. Har det med åldern att göra? Eller är jag mer tant än vad jag tror och vill vara.

Underbara Bodoni

Igår lekte jag med Bodoni som vanligtvis är mer rak och tydlig utan krusiduller. Idag är en annan dag. Ta vara på den!





Varför bilden blir så suddig vet jag inte. Nån anna som vet?






Vid frukostbordet

Min väninna i storstaden hittade en pastejtårta när hon var ute och spatserade. Ibland brukar jag äckla min sambo när han breder ut sitt älskade pålägg på mackan. Är leverpastej gjort av lever? Är levern så stjärt-rosa? Eller är det så att pålägget har fått sitt namn efter de där små svarta leverfläckarna som man ibland kan urskilja från den övriga röran?

I just don´t know what to do...


Jag vet vad jag ska göra, men inte hur. Om jag visste hur man gjorde en jpg i InDesign hade jag visat er hur roligt jag och Bodoni hade igår. Men det vet jag inte. Vet någon annan?



En liten tisdagstävling

När himmelen tappar färgen stannar jag gärna inne och tänker på de dagarna som nyss haft ett lysande väder. I söndags var jag och Pompej ute och käka. Vi frossade i pasta. Efter det gick vi ut i solen och smaska på glass. Jag tog den här lustiga bilden. Är det någon som vet var det är? Först svar vinner! Ett litet pris ligger i potten.




Som Oldsberg skulle sagt; vart någonstans är vi på väg?

Ett komplicerat ord. Jag delar upp det i tre. DRAGSPEL!?


Vi rökte chokladciggarer, drack rödvin, spelade ett parti Alias och titta på alla fina saker



Efter total förvirring vann Patrik, Peter eller Pontus i ett annat frågespel. Vem som fick vems poäng var inte så noga



Från Marklandsgatan mot gravvallen till Pustervik till Rosenlund bland horklackar och sen ett danssteg in till Nefertiti



Tack vare Oldsberg har vi idag widescreen. Hans yviga rörelser med sina bågar räckte in till 4:3



Helt okej att skutta på Vasaplatsen efter klockan 03:25

Lördagsgodis


Som en liten försmak av sommaren. Blommorna blommade och solen lyste. Det var underbart!!



Första stoppet blev en picnic



Vi moffade muffins och surplade kaffe



Magnolian var i full blom och doftade underbart



Jag kunde inte låta bli att norpa en utblommad knopp för att sniffa på



Alla lökväxter var i sin fulla prakt under taket i värmen. Det fanns massor att titta på. Även en buske, åter Magnolia fast rosa



Inte ett moln på himmelen. Strålande sol och vi började bli törstiga



Vi fick snällt hoppa vidare mot Slottskogen för att utöva grillning, ölande och vinpimpling



Linda bjöd in oss till sin filt. Jättemysigt!!



Ett förnekande missbruk



Pingviner, snattade engångsgrillar och stora hundar trängdes nedanför vitsippens backar



Julius cyklade ner på sin fina cykel



När den sista jordgubben var upäten fick vi springa till vagnarna. Vi skulle till en vinkällare på 6e våning



Solen sken och skratten flödade

Tack för solen idag och tack för vinet ikväll!
Det var gött och sköj som fan. 

Bon nuit

Varmt och gött i solen

Igår var det fredag och jag gick på gator och torg. Mellan kollonilotter och vid vallgravar. Göteborgarna blev som tokiga när den plötsliga värmen kom bara så där. Både a-lagare och arbetare blundade och log mot solen. När jag satt på stenkanten mot kanalen och en berusad skön äldre kille gick förbi ett par tjejer i min ålder och försökte föra en konversation kunde jag inte låta bli att skratta.

- Men hallå tjejer här sitter ni och göttar er. Vilka goa tuttar du har då, ska ni med och sätta er här borta.
- Hehehe, njaaaeee vi sitter bra här.
- Okej då ses vi sen då!

Ja vad solen kan påverka oss vanliga soldyrarkare. Sommarskorna, den där knappt använda 3/4-ärms jackan (som knappt är använd och är flera år gammal) fick titta komma fram ur garderoben och paddan var ute och guidade nyfikna.


Mysiga kollonilotter på Guldheden




Solen var framme och folk var som tokiga att njuta av solen i parken




Sommarskorna fick titta fram ur garderoben



Fiskmåsarna flög i luften och bajsade i vattnet medans papegojan satt på min arm



Pannkaksdagen


jag målade med färgen gult som solen



vi spelade memory med massa elefanter



två jackor glittrar som guld på väg hem på vagn nummer 10

Blåsippan ute i backarna står

Vid Kastanjebackan är det stora lökplanteringar med narcisser och tulpaner. Jättesött med blommorna som följer vinden och blomman som tittar mot solen. Mellan husen i solväggen växte stora fina buskar med magnolia som stod i blom. En av mina alla favoriter. Läckra stora blommor som nästan liknar porslin, effektfullt när de blommar på bar kvist. Gå ut och njut och leta efter de här små drottningarna



Blandade lökar växer i den stora Kastanjebacken

Favoritdag

Idag är det torsdag och det är min favoritdag! Hela helgen är kvar och jag brukar alltid vara lite effektivare på torsdagen. Har äntligen fått upp lite tempo för veckan som tyvär sakta men säkert kommer dala till morgondagen för att inta helg-mode.

Det vankas solgul målning och rosé på en balkong vid Svingeln. Härligt härligt!! Lite bilder kommer ikväll.



Första fikan på uteservering


Igår satte vi oss utanför dörren. Bortsett från allt kanalhäng så var det debuten för i år. Nu är det verkligen snart sommar.



Varför använda sil när teet ändå hamnar i glaset?



Fint ska det vara! Jag och Dilemma njöt av det sköna vädret


Påskens stopp


Familjen Jansson var ute och golfa, då passade jag och Linn på att rymma till vattnet



Blommiga stövlar vid sjön



Hopakok till lunch på Torngatan



Påskens andra turnéstop innehöll bla grillning uppe på ett av bergen, vi hann med båda



Hela familjen var samlad



Picnic-korgen var fullproppad massa smask



En kamoflerad doggie

En grön och skön uteplats. Del 4

För den som vill hålla ett längre liv i sin lilla planta och kanske ska resa bort utan sin nya bäbis kan investera i en läcker självbevattnare som är både dekorativ och ger din planta så mycket vatten den behöver när den behöver. Vill du hellre lägga pengarna på groggvirke ska du spara en flaska. Den funkar minst lika bra. Man fyller flaskan med vatten och vänder den med öppningen ner i jorden. Se till att den står kvar, kanske behöver den lite stöd mot en vägg om det är en stor flaska. Nu kommer den dricka vatten när det blir torrt och inte riskera att dö. Detta funkar på vilken växt som helst.

Lite extra överkurs. När rötterna växt igenom jorden och ut till kanten vill den gärna planteras om. Vilket är lätt att glömma, även som professionell florist (jo jag tar min titel på högsta allvar). Ibland kan det hjälpa att fylla på med extra jord men oftast får du flytta över plantan till ett större kärl.


Lycka till!!


En grön och skön uteplats. Del 3

Både planta och kruka står redo för att bli ett. Framför dig bör du även ha jord till plantering och lite lekalukor för dränering. Det finns ju vissa risker i Sverige att sommaren regnar bort. Växternas rötter vill inte stå i vatten så därför måste vattnet ledas bort och kunna rinna iväg på ett enkelt sätt. Nämligen med hjälp av lecakulor som du hittar på samma ställen som växter, även på ICA.

Se till att krukan har ett hål i botten, annars blir vattnet ändå kvar på botten. Täck botten med lecakulor och några centimeter upp. Ungefär 1/5 och resten jord. När du häller i jorden ska du inte trycka till den. Växternas rötter vill ha luft i jorden. Häll inte ändå upp till kanten. Vart ska då växterna få plats? Placera ut växterna från mitten och utåt. Sätt de inte ändå ut i kanten. De kommer bre ut sig och växa till sig.

När växterna fått sin plats i krukan täcker du över med lite mer jord. Sen är det dags för vatten. Vattna över krukan ganska ordentligen. Det överflödiga vattnet kommer rinna ut om du öser på för mycket och växten tar till sig det den behöver. Nu trycks även jorden ihop lite, men det är sånt som naturen sköter själv. Så det är även en anledning till varför du bör hålla den fluffig när du häller på med jord första gången.

Vill du göra extra fint kan du täcka jordens yta med sten. Det hjälper även till så inte jorden torkar ut lika snabbt när solen ligger på. Voila! Du har här och nu förgyllt din uteplats med lite extra liv som kommer leva länge. Visst är livet underbart.



En grön och skön uteplats. Del 2

Då var det dags igen. Sussies uteplats har sol under hela dagen, alltså sydväst. Det är det mest ultimata. Växter som blommar, tex smultron, vill ha sol för att kunna blomma. Vet inte om det är så att bin och getingar trivs bättre i sol än skugga? De kanske precis som Jennie hellre vill dö i värme än kyla? Vad vet jag.

Det finns lite olika sätt att gå till väga. Smultron får man lätt tag i hos större blomsterhandlare. Finns även i blomsterbutiker. En planta kostar upp till 10 kr. Vilket kan vara lite saftigt om man vill fylla en större kruka. Men åk till Plantagen/Blomsterlandet där kan det finnas för en billigare peng. Inom en månad skulle jag tippa på att ni hittar stora tråg med små smultronplantor.
Har du tillgång till en trädgård där det redan växer smultron kan du enkelt dela på den plantan genom att köra ner en spada igenom den, ta en bit av plantan för att sen plantera om på nytt ställe.

Än så länge är det frost på nätterna, så om du väljer att plantera en ny växt redan nu måste du ta in krukan på nätterna. Du kan alltså inte redan nu plantera i friland. De späda rötterna och bladen på nya plantor är vana vid mildare klimat. Detta gäller bara nyköpta plantor. En del från en äldre planta som suttit ute under vintern går att trycka ner på friland.

Om du ska plantera i en kruka ska du tänka på att den ska vara ganska stor och rymlig. Ca 15 cm djup eller mer, ju större planta desto vidare kruka. Men ta inte onödigt stor. Lite plats över i krukan gör inget, men om solen står och gassar på stora ytor av otäckt jord torkar det snabbare ut och du måste vattna desto mer.
Skulle du däremot ha en stor bytta som du gillar men inte fyller upp med smultron kan du blanda upp med andra växter eller varför inte lite goda örter?

Hur du går till väga med självaste planteringen kommer i del 3. Vilken cliffhanger!



Nu har DU chansen!


Vill du lära dig något men saknar kunskapen. Detta är din livs chans. Jag kan ALLT! Jag är din wikipedia, ditt Hjärnkontor, ditt Bullen.

Ansök om att bli veckans made. Gnid på flaskan med anden så kanske du äntligen blir den du önska att du var.

Alla har vi något som vi drömt om att lära oss. Veckans made är Sussie som ska lära sig plantera en smultronplanta. Följ henne här på bloggen och ge henne positiv energi med hemmasnickrade heja-ramsor och viftande pompoms.

En grön och skön uteplats. Del 1

På begäran. Detta är som Mtv. Made. Fast på blogg och i min värld. Först ut är Sussie som vill plantera något grönt på sin uteplats. Klart tösen ska ha ett prunkande viloläge att hinka bärs på. Det ska vi ordna, iallafall i teorin. Perfekt nu när det finns ledig tid i påsk. This is easy!!

Först ska du kolla i vilket läge din uteplatsen är. Norr, öst, väst eller i syd. Solen går upp i öst och ner i väst. Så har du morgonsol är den i norrläge, har du kvällsol är den i söderläge. Sen finns det alla kombos där imellan. Men på en höft kan vi hårddra det så. Det är bra att veta i vilket läge balkongen är för att veta vilka blommor och växter som kan passa.

Mycket sol = mycket vattning
Lite sol = mindre vattning.

Står din blommande blomma i skugga större delar av dagen en längre tid är det risk att den inte blommar fullt så mycket som du önskar.

Än sålänge är det bara början av april och det är fortfarande stor risk för frostnätter. Många växter klarar därför inte att hoppa ut på balkongerna än. Det är inte som klädbutikerna som serverar sommarens hotpants och bikinis i januari. Kläderna kan ju ligga och värma och götta sig i garderoben tills värmen är här på riktigt.
Så det som finns att köpa nu är mestadels penséer (liknar violer) som klarar sig långt in på sommaren och blir jättefrodiga om de får en skvätt vatten titt som tätt. Lättskötta som tusan! Annars hittar ni nu vårens lökväxter som crocus, pärlhyacint, tulpaner. Däremot har en hel del örter redan kommit. Jätteroligt och perfekt till sommarens alla ljumna grillkvällar.

Eftersom jag är så dålig på att förklara kort och har lite svårt att hålla mig till saken insåg jag att min lilla gröna-uteplats-skola skulle bli världens novell om jag inte delade upp det. Fler delar kommer under dagen. Håll till godo. Ta nu reda på i vilket läge du har tänkt göra lite planteringar.



Blommig frukost och svartmålade prinskorvfingrar

En lugn frulle med rostad honungsmacka, yoghurt med tinade hallon och kanel samt några koppar kaffe med mjölk 50/50. Med denna trygga och långa sittning på ungefär en timme har jag tänkt mig en spaning på stan. Måste hitta kläder till helgens temafest. 50s high school dance. Fröken Calcaid är inte sen eller ute i sista minut hon är ingen tidsoptimist. In you´re face! Jag har varit klar med vad jag ska ha på mig i någon vecka, faktiskt, däremot så har inte PomPej spanat in något klänning han kan ha på sig. Då bestämde vi (jag) igår kväll vad han kan piffa till sig med.

Wanted

svarta hängslor
smårutig svart/vit skjorta

eftersom jag ändå efterlyser, kanske någon sitter på en tyllkjol (till mig) eller något annat vippigt och sött jag kan ha under en klänning


Ska kika om Myrorna, Tant Gul, Prickig Katt, Emaus, H&M eller MQ har något. Det kommer gå vägen. Annars får vi koka soppa på en spik.

Ett litet dilemma kvarstår från igår. Måste få tag på plasthandskar. Det finns på de allra finaste bensinmackarna gratis säger min pappa. Det är från han jag har fått min snikiga zigenar-ådra. Igår råkade jag få lite (typ en liter) oljefärg över hela händerna när jag skulle hälla tillbaka färgen från tråget till färghinken. Lacknaftan smordes in på händerna (sunt som tusan) och tog bort den oljiga hinnan med färg men under naglarna och vid nagelbanden gick det inte bort.




Mätt och belåten efter denna goa och långa frulle



Vad ska jag göra med mina prinskorvfingrar??





To be continued


När de nya gamla stolarna skulle bli gula så åkte pjucksen på samma dänga tydligen. Ska prova spraya hela skorna. För så här kan de inte se ut. Icke!



 
Jag gör precis som grabbarna i Rolling Stones sjunger till mig. Målar´t svart! Detta är vad mina mörka tankar har handlat om. Ett svart gölv. Oooh så vackert det blir. Det kommer bli så blankt att jag kan spegla mig i det.

Sävenäsgatan


Här bor Pom-Pej och fröken Calcaid



Vad vore vi utan dig. Tack för en underbar helg fina gröna maskin. TACK!! Mina knän vore så ömma utan dig, kommer aldrig glömma våran vänskap.



Posing med 66 m slippapper på sovrumsgolv och en liten vy över salongen



I can see clearly now the lack is gone!!



Solen kommer stråla in sovrummet hela dagen (yes!! numera är det mer en ett rum som gäller). Där ute blir det grillpartyn och ett litet engagerande i trädgårdsgruppen som man/jag frivilligt får joina. Jippie

Inne i dimman



På Guldheden ligger dimman tät mellan husfasaderna, jag går ner på knä och vänder mig mot Mecca och skaver mot det gulnande furugolvet. Där tänker jag ligga och sprattla, jag har ganska mörka tankar i huvudet. Ganska självdestruktivt beteende. Knäna tar nog mest skada. För att tala i gåtor med lite lagom check humor. Det är jag vs Oldsberg!! 1-0



Fröken violin är ute på språng



Crocus tommasinianus i tusen toner av purrpurr sträckte sig över horisonten på morgonpromenaden


April april din dumma sill kom till min balkong!




De fyra nya nyckelkniporna firades med vin och popcorn på balkongen



Massor med popcorn i den nya rottingsoffan på den gamla balkongen



Mamma mu kom förtbi



Violin-fin

Inga taggar utåt idag fastän jag är bank-fin i min rosa rosklänning. Vi ska få (låna) massor av nollor av banken. Det är från och med idag vi tillhör Bagaregården. Fyrtionio söta kvadrat i ett gammalt hus från trettio-talet ska hålla våra fötter varma och huvuden torra.



 
Måste vara fin som en pralin när banktanten ska skriva på sista pappret

RSS 2.0